Knossos en Akrotiri

Zo’n 3600 jaar geleden explodeerde het Griekse eiland Santorini. Wat overbleef was een ring land met in het midden een krater die zich met zeewater vulde. Erg leuk om op Google Earth op te zoeken. Tot die explosie was er een bloeiende beschaving op het eiland. Zo’n vier jaar geleden zijn Judith en ik op dit mooie, maar kleine eiland geweest en hebben de resten gezien van wat eens een welvarende stad moest zijn geweest: Akrotiri.

Het is goed mogelijk dat de vulkaanuitbarsting op Santorini ook een einde heeft gemaakt aan de verwante Minoische beschaving die op dat moment op het eiland Kreta bloeide. Een van de hoofdsteden was Knossos, stad van Minos, dat een grote rol speelt in de mythen over de Minotaurus en Theseus. Afgelopen week was ik op Kreta en kon (eindelijk) de resten van Knossos bezoeken. Eerlijk gezegd viel het na Akrotiri best tegen. In Akrotiri zijn maar een paar huizen bewaard, maar ze zijn wel origineel. Je verbaast je over het feit dat mensen zo lang geleden al meerdere verdieping bouwden, riolen en wc’s aanlegden. In Knossos waren de overblijfselen van een geweldig groot gebouwencomplex te zien, waarschijnlijk een paleis en tempel, van eenzelfde hoogstaande cultuur. Maar die overblijfselen waren voor een groot deel gereconstrueerd met gewapend beton. Daardoor kreeg je wel een goed idee hoe dit complex eruit kon hebben gezien, maar je wist niet wat echt en wat fantasie was. Helaas waren de meeste artefacten en fresco’s verplaatst naar het museum in Irakleon (ook op Kreta) en was er geen tijd om die te zien. Op Santorini heb ik wel het museum van Akrotiri (in Thera) bezocht.

Als ik zou moeten kiezen, kies ik Akrotiri boven Knossos, alhoewel Knossos door de mythes en verhalen over deze stad en zijn koning veel meer tot de verbeelding spreekt. Over Akrotiri is verder helemaal niets bekend, maar de resten van de stad en het eiland Santorini zijn veel indrukwekkender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *