De naakte waarheid

Nooit gedacht dat ik mezelf ooit temidden van zo’n zestig andere naakte mensen met honing zou insmeren. Maar ik heb het gedaan en me verbaasd over wat ik aan het doen was. Dit gebeurde allemaal tijdens het honing/zout opgietritueel in Elysium vandaag. Nooit gedacht dat ik nogeens naar de sauna zou gaan. Maar ik heb het gedaan..

Waarom moest ik mezelf met honing insmeren, het een minuut laten intrekken en het er toen weer afspoelen? Ik vroeg het me af. Ik vroeg me af of anderen het wel wisten – iedereen deed het tenslotte – en ik vroeg me af waar al die andere naakte mensen op dat moment aan dachten… Op de site van Elysium lees ik: “Honing heeft een verzorgende en reinigende werking.” Zo’n zin heeft voor mij dezelfde strekking als deze zin: ‘bla bla bla..bla’. Wat is verzorgen, wat wordt verzorgd en wat wordt gereinigd? Ik weet nu nog niet wat honing doet. Zouden ze het bij Elysium zelf wel weten?

Ik lees verder op de site van Elysium: ‘Een extra dimensie aan een saunagang is een opgiet-ritueel. Dit wereldbekende opgietritueel staat garant voor het ontstaan van de löyly: de onzichtbare waterdampdeeltjes die aanvoelen als aangename prikkeltjes op de huid……de luchtvochtigheid stijgt met ruim 30%, waardoor het lijkt dat ook de temperatuur in een recordtempo stijgt. Daardoor vind er een verhoogde stofwisseling plaats binnen de huidcellen. Deze nieuwe energiestoot stimuleert de groei van nieuwe cellen en oude cellen worden versneld afgevoerd.’ (Ik heb de drie spelfouten er maar uitgehaald). Moet ik dit nu geloven? Sinds wanneer is een gevoelsmatige temperatuursverhoging een energiestoot? Sinds wanneer verhoogt een gevoelsmatige temperatuursverhoging de stofwisseling in huidcellen? Sinds wanneer worden oude cellen afgevoerd in plaats van dat ze er gewoon vanaf vallen? Huidcellen doen er gemiddeld een maand over om zich te vernieuwen (volgens google). Moet ik nu geloven dat dit proces door mijn eenmalige saunabezoek is versneld? Het opgietritueel was gewoon erg leuk en ontspannend, maar je moet er verder niet teveel bij denken, denk ik maar. Maar waar dachten al die naakte mensen dan aan? Ik wist namelijk zelf niet goed waar ik aan moest denken…

Voor iedereen die het nog niet duidelijk is: ik vond het erg leuk om naar Elysium te gaan….ik ga zeker nog eens.

2 gedachten over “De naakte waarheid

 1. leiderhans

  Ha Hannes,

  Leuk dat de sauna je beviel!
  Sinds ik Ingrid ken is er wat wellness betreft voor mij een wereld open gegaan! Ik heb inmiddels kleuren-aquarium-voorlees-aroma-muziek en gewone sauna’s bezocht. Tevens heb ik meerdere stoomcabines, bubbelbaden en relax ruimtes van binnen gezien en heb ik, tot volle tevredenheid, een totale lichaamsmassage en een, jawel…, gezichtsbehandeling gehad!
  Bij opgietrituelen ben ik bijna lazerus (oei gedurfde uitspraak…?) geslagen met berkentakken, heb ik al sabbelend op een ijsblokje moeten raden of ik nou kokos of chocolade luchten om me heen gewapperd kreeg en daarbij ben ik tegen de verwachting in niet knock out gegaan.
  Het naakt lopen viel mij reuze mee, ik was er al snel achter dat er meer mannen zijn die ook niet op Jean Claude van Damme lijken en wat slapper in hun vel zitten.
  Mijn huid is er niet zichtbaar op vooruit gegaan sinds mijn sauna bezoeken maar ik vind het wel wel de manier om saampjes te luieren en te relaxen!

  Deze geheel onbelangrijke reactie schrijf ik om even te ontspannen na het lezen van de reacties van een paar bezoekers op jouw stukje over het boek van Peter Scheele. Ik vind dat je daar te persoonlijk bent aangevallen en dat is absoluut onterecht!

  Ik wilde eerst een oproep plaatsen bij al die reacties om wat vaker met elkaar het joodse volksliedje te zingen: ‘Hine(y) ma tov u’ma-nayim Shevet akh-im gam ya-chad’
  desnoods in het engels, ‘How good and pleasant it is when brothers dwell together in unity’ of voor mijn part in het nederlands!

  Ik ken je als iemand die goed nadenkt (en die dit dankzij de door God gegeven talenten ook heel goed kan), die de Bijbel heel serieus neemt, anderen respecteert en tevens de mooie kant kent van de muziek van Dolly Parton.

  Hannes, ik lees met plezier je blogs.
  groetjes aan je vrouw!
  Hans

 2. Hannes

  Hoi Hans

  dank je wel voor je reactie. Jij bent dus een ervaringsdeskundige op het gebied van naaktlopen? Het is inderdaad gewoon een lekkere en leuke manier om te luieren en te relaxen. Binnenkort ga ik weer..

  Misschien binnenkort eens een blog over muziek? daar valt ook het nodige over te schrijven. Dolly heeft immers ook christelijke nummers.

  gr

  Hannes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *