Darwin bij Pauw en Witteman

Afgelopen donderdag, bij Pauw en Witteman, ging Johan Huijbers, de Nederlandse Noach, in debat met Midas Dekkers, de Nederlandse Dawkins (not). Het zou gaan over ‘schepping of evolutie’, zoals de titel luidt van de folder waarover ik in een vorige blog schreef. Wat een droevige vertoning was het ‘debat’. De een verloor zichzelf in niet serieus te nemen, zogenaamd wetenschappelijk klinkende woorden, de ander in een niet serieus te nemen cynisme. De discussie is ook wel een beetje dood. Ieder argument is bekend en beide partijen willen (en kunnen) elkaar toch niet begrijpen.

Gelukkig ben ik niet de enige die vind dat de folder en de hele discussie eromheen niet goed voor christenen is. In het Nederlands Dagblad las ik dat Marnix Medema (= zoon van) er precies zo over denkt, en ook hij is vast niet de enige. Gelukkig maar. Hij weet het ook net wat beter en scherper uit de doeken te doen dan ik:
de manier waarop de auteurs vervolgens de lezer aansporen te kiezen tussen twee extremen is misschien nog wel kwalijker; óf schepping is waar, óf evolutie is waar, zo lijkt het. Door de keuze zo te stellen maakt het niet alleen de dialoog onmogelijk (doordat christenen de Godsopenbaring in de schepping niet meer serieus zullen nemen als het ook maar iets naar evolutie riekt), maar sluit het ook de deuren van de harten van mensen die de evolutiewetenschap wél zeer geloofwaardig vinden.’.

Wie het hele artikel wil lezen, zie: www.nd.nl/artikelen/2008/november/18/scheppingsbrochure-is-anti-reclame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *