Darwin bij de achterdeur

Vorige week was veeldoener Otto de Bruijne te gast bij Andries Radio. Hij vertelde onder andere over het herstel van zijn coma, waarin hij was gekomen door een routineoperatie. Hij heeft hier al eerder in een uitzending over verteld, onder andere over bijzondere hallucinaties/visioenen (hoe je het ook wilt noemen al naar gelang je levensvisie) die hij tijdens zijn coma heeft gehad. In deze uitzending vertelde hij dat hij samen met anderen een onderzoek heeft opgezet om uit te zoeken waarom mensen een evangelische gemeente verlaten.

Al eerder zijn dit soort onderzoeken uitgevoerd (alleen dan wetenschappelijk) om uit te zoeken waarom mensen verschillende soorten kerken verlaten, maar voor evangelische gemeenten is dit nog niet gedaan. De resultaten zullen in februari worden gepubliceerd. Ik ben benieuwd.

In de radio-uitzending wilde Otto wel al enkele opvallende conclusies noemen:
Veel ouderen verlaten hun evangelische gemeenten vanwege problemen met het leiderschap, vaak zelfs na jarenlange trouwe inzet voor diezelfde gemeenten. Ze zijn ‘het gedoe’ zat en blijven liever zondagochtend naar Hour of Power kijken. Veel jongeren verlaten hun gemeente omdat ze dachten dat er een ‘vrije’ sfeer hangt, maar gaandeweg merken ze dat als ze echte vragen stellen, ze tegen een muur van onbegrip aanlopen. In evangelische kringen is geen ruimte voor discussie. Vragen over bijvoorbeeld het letterlijk verstaan van Genesis 1 of de inspiratie van de bijbel zijn taboe. Daarnaast blijven juist jonge mensen zodra ze kinderen hebben, alleen om die kinderen, in een gemeente.

Ik had deze conclusies kunnen voorspellen, want ik loop tegen precies dezelfde redenen aan, bij mijzelf en bij vrienden en kennissen, uit mijn eigen en uit andere gemeenten. Wat jammer is dat nou, want het lijkt zo simpel om dit te voorkomen.

Volgend jaar worden er zo’n 6 miljoen folders over Nederland verspreid met de titel ‘Evolutie of schepping – Wat geloof jij?’ (zie www.creatie.info). Dit wordt gedaan vanwege het aanstaande Darwinjaar, omdat het 200 jaar geleden is dat Charles Darwin werd geboren. Via de folders wordt geprobeerd mensen zelf te laten nadenken over een serieus alternatief voor evolutie, namelijk schepping. Ook al staan er volgens mij aantoonbare fouten in de folder, begrijp ik, als christen, het initiatief en sta ik er niet heel erg negatief tegenover. Toch ben ik bang dat juist dit soort publicaties mensen op het verkeerde been zet en uiteindelijk zelfs van het geloof af kan brengen. Er wordt gesuggereerd dat het is: of schepping of evolutie. Maar met schepping (en met God) staat of valt evolutie niet, en andersom al helemaal niet. Dit is helaas een veel voorkomende denkfout. En dat is nou precies wat eigenlijk in die folder had moeten staan, als derde alternatief: schepping en evolutie. Jammer, want dit is nu net een muur waar sommige (jonge) gelovige mensen, die zelf nadenken en daarom evolutie niet afwijzen, tegenaan lopen en maar moeilijk overheen kunnen klimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *