De bron van onze liefde

loveAfgelopen twee weken verbleef ik samen met mijn gezin in een ‘paradijs op aarde’, samen met vele andere ‘broeders’ en ‘zusters’. Degenen die deze blog lezen, zullen wel bekend zijn met dit ‘paradijs’, dus hier zal ik niet verder over uitweiden.

De afgelopen weken waren voor mij vooral waardevol omdat mijn geloof en vertrouwen in God enorm zijn versterkt. Ik heb geleerd dat daar waar wij mensen elkaar de ruimte geven, we ook God de ruimte geven en Hij aan het werk gaat. Ik heb geleerd dat het enorm belangrijk is om samen de bijbel te lezen en daarover te praten. Ik heb geleerd dat het enorm belangrijk is om te praten met elkaar om elkaar echt te begrijpen. Bepaalde vooroordelen die ik had, zijn gelukkig verdwenen. Ik prijs en dank God hiervoor.

Gisteren, toen ik nog in het ‘paradijs op aarde’ was, moest ik helaas ’s avonds weg vanwege een optreden met de band waarin ik piano speel. Die ‘Ichthus Praise Band’ was maanden geleden al geboekt om in de kerkdienst van een trouwerij te spelen, dus hier kon en wilde ik niet onderuit. Toen ik er heen reed, was ik echter erg bedroefd vanwege een discussie op Facebook. Ik had tijdens mijn vakantie juist ervaren dat het helemaal niet moeilijk is om samen met verschillende gelovigen vakantie te vieren: te eten, te drinken, te praten, spelletjes te doen, te zingen en te bijbel-lezen. Maar op Facebook deden we elkaar pijn en leek dat ‘samen’ een illusie. Ik schrijf bewust ‘we’, omdat ik mezelf niet wil ontzien, al nam ik dit keer geen deel aan de discussie.

Met een bedroefd hart begon ik piano te spelen, maar die bedroefdheid ging al gauw weg door de lofliederen en mooie teksten die we zongen. Daarna werd ik helemaal blij door de Bijbeltekst die in de trouwdienst centraal stond. Dat was I Joh 4:19. Daar staat in de NBG vertaling:

Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1)

Gods liefde is de oorsprong van onze liefde, niet alleen voor Hem maar ook voor elkaar. Nu lijkt het misschien controversieel dat ik deze tekst uit een brief van Johannes aanhaal, omdat de discussie op Facebook over schriftindeling ging en dus over de vraag of Johannes ons wel iets te zeggen heeft. Maar toch wil ik deze tekst delen, omdat deze mij deed beseffen dat Gods liefde voor ons, die Hij liet zien door Zijn zoon te geven (vs 9), de enige reden is dat wij een discussie voeren met elkaar op Facebook. Als God ons niet lief had, dan kenden wij elkaar niet eens en hadden we dus ook niet eens met elkaar gediscussieerd. Laten we hier dus van doordrongen zijn: wij zijn met elkaar in gesprek omdat God van ons allemaal houdt. En dus moeten wij ook van elkaar houden, hoe verschillend we ook zijn.

Lieve broeders en zusters, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God. (I Joh 4:7)

Na de dienst reed ik vrolijk weer naar de plek ‘niet ver van Maarn’.

Voetnoot

(1) Sommige vertalingen lezen deze tekst net anders, omdat in sommige Griekse handschriften het woord ‘God’ voorkomt (Wij hebben God lief..) of het woord ‘Hem’ (wij hebben Hem lief..).

Eén gedachte op “De bron van onze liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *